öyle bir geçer zamanki – balıkçı- Orhan Alkaya

Orhan Alkaya

1958 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda okuyan Orhan Alkaya, günlük gazetelerde ve dergilerde değişik sanat disiplinleri üzerine eleştiri yazıları, siyasi makaleler, denemeler yazdı. Şehir Tiyatroları’nda oyunculuk ve yönetmenlik görevlerinde bulundu. 12 Eylül Darbesi sürecinde 1402 sayılı sıkıyönetim kanunu ile görevden alınan binlerce kamu görevlisi arasında yer aldı.

 

 

Sanatçı; ansiklopedi yazarlığı, gazetecilik, editörlük, danışmanlık dışında, sinema filmleri de çevirdi. Birgün gazetesinde yazıları yayımlanmakta olan Alkaya’nın basılmış 6 kitabı bulunmaktadır. Sanatçı, 8 Ocak 2008 tarihinde İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ne getirildi, 29 Mayıs 2009 tarihinde görevden alındı. Şuan Türkiyenin reyting rekorları kıran kanal d dizisi’Öyle Bir Geçer Zaman ki’ adlı dizide Hikmet Karcı’yı canlandırmaktadır.

Yönettiği oyunlar

 

Savaş ve Kadın
Hadi Öldürsene Canikom
Sersem Kocanın Kurnaz Karısı
Sahibinin Sesi
Godot’yu Beklerken
Sığıntılar
İnsan Bahçesi

 

Oyunları

 

Filmografisi

 

İyi Saatte Olsunlar – 2004
Sarı Tebessüm – 1992
On Kadın – 1987
Seni Seviyorum – 1983
Öyle Bir Geçer Zamanki – 2010-Hikmet Karcı

 

Eserleri

 

Türkiye Hala Mümkün, Mayıs 2002, Gendaş Kültür Yay., ISBN 978-975-308-391-1
Yenilgiler Tarihi – Cilt 1, Mayıs 2002, Telos Yay., ISBN 978-975-308-392-8
Tuz Günleri, Şubat 2001, Gendaş Kültür Yay., ISBN 978-975-308-314-0
Erken Sözler, Haziran 1999, Noyirmiyedi yayıncılık, ISBN 975-570-086-2
Parçalanmış Divan, Bileşim Yayınları, ISBN 975-6410-48-5
A! Etika, Bileşim Yayınları, ISBN 975-6410-50-7

 

Aramalar: